Motor gelişimi insanların hareket edebilme yeteneğidir. Kasların hareketleri koordineli yapabilmesi için beynin zamanında ve doğru komut vermesi gereklidir. Motor gelişimi kaba ve ince olmak üzere ikiye ayrılır. Bebeklerde kaba motor becerileri, geniş kasların kullanımı olarak da bilinir.
Ayakta durma, emekleme, yürüme, koşma, dönme, yuvarlanma, zıplama, denge gibi hareketler üzerindeki kontrolü ifade etmektedir. İnce motor becerileri ise tutma, kavrama, yazma, yırtma, çizme, kesme, yapıştırma gibi becerilerdir.
Kaba motor gelişimi :
Bebeklerin ilk kontrol etmeye başladıkları organ başlarıdır. Yeni doğan bir bebek başını sağa sola çevirebilir. Sonra bebeğin aylık gelişimine göre oturma, emekleme, yürüme, vücudunu hareket ettirme süreçleri meydana gelir.
Yeni doğan bebeklerde istemsiz refleks hareketleri vardır. Bunlar emme, dudaklarına dokunan bir cisme dönme, tutma, adım atma, irkilme, sırt üstü yattığında başını çevirme gibidir. İlk başlayan istemli hareketi başını tutmasıdır. Yüz kasları geliştikten sonra gülmeye başlar. Devamında kol kasları gelişmeye başladığında tutmaya ve uzanmaya başlar. Vücudunu yüz üstü ve sırt üstü çevirmeye başlar.
Yeni doğan bebeklerde istemsiz refleks hareketleri vardır. Bunlar emme, dudaklarına dokunan bir cisme dönme, tutma, adım atma, irkilme, sırt üstü yattığında başını çevirme gibidir. İlk başlayan istemli hareketi başını tutmasıdır. Yüz kasları geliştikten sonra gülmeye başlar. Devamında kol kasları gelişmeye başladığında tutmaya ve uzanmaya başlar. Vücudunu yüz üstü ve sırt üstü çevirmeye başlar.
İnce motor gelişimi :
İnce motor gelişim süreci çoğunlukla karaktere, genetik özelliklere, sosyal çevrenin etkisine göre değişebiliyor. Yeni doğan bebekler istemsiz olarak cisimleri kavrar. 3. ay itibariyle ellerini keşfetmeye başlar, ağzına sokar, heyecanlanır, sevinir. 4. ayda bir cisme istemli uzanır. Tutmaya çalışır. 6.ayda avuçlar, 8-9.aylarda ellerini ve parmaklarını tamamıyla kullanmaya başlar. Nesneleri birbirine vurarak ses çıkarmaktan hoşlanır.
12. ayında parmaklarıyla nesneleri işaret ederek göstermeye başlar. Kendi isteği doğrultusunda nesneleri alıp, bırakmaya başlar. Kalem tutmaya, nesneleri yerleştirmeye, iç içe koymaya başlar. Ahşap yerleştirme oyuncaklarını çok severek oynamaya başlar.
2 yaş dil gelişimi açısından en önemli ve en dikkat çekici dönemdir. Konuşma ve öğrenme açısından destek olunması gereklidir. Nesneleri tanıtmak, kitap okumak, birlikte etkinlikler yapmak öğrenme yetisini geliştiren durumlardır. 2 yaşına geldiğinde el becerileri tamamen gelişmeye başlar. Birlikte bir çok aktivite yapılabilir. Her sorusunu yanıtlamak, anlatarak her şeyi tanıtmak dil gelişimini de destekler.
İnce motor gelişiminde kaliteli zaman çok önemlidir. Kaliteli zaman anne ve çocuk arasındaki bağı besleyen zaman dilimidir. Süreden çok içerik önemlidir. Kaliteli zaman geçirmek bebeğin özgüvenini arttırır. Sevildiğini ve kendine zaman ayrıldığını hissettikçe kendini çok daha değerli hisseder.
Günümüzde ev işlerini çok fazla önemseyip, çocuğu tv karşısına hapseden anneler var. Üstelik yetmeyip bununla övünenler var. Bu da çocuğun bedensel ve zihinsel gelişimini son derece olumsuz etkiliyor. Halbuki parka götürülse, etkinlik yapılsa çocuk enerjisini atsa ne kadar güzel olur. Ev işleri bitmez, temizlik bitmez ama çocukluk dönemi çok çabuk biter. Zaman kavramı su gibi. Her çocuk kaliteli zaman geçirilmeyi hak eder.
Sevgiler.
Annelerin dikkatle okuması gereken bir yazı, çok önemli gözden kaçırmamak lazım , ellerine sağlık çok faydalı bir paylaşım olmuş
YanıtlaSilÇok güzel bir yazı olmuş elimize saģlık.
YanıtlaSilHarika bir yazı olmuş emeğinize sağlık..şu sıralar bende herşeyi bir kenara bırakmış kızımın gelişimine katkıda bulunmaya çalışıyorum :) çünkü dediğiniz gibi zaman çok çabuk geçiyor ve onun hiç bir anını kaçırmak istemiyorum:)
YanıtlaSilkesikle tv ve tablet zaten 0-2 yaş arası çocular için bir şey ifade etmiyor. sonraki yaşlarda da sınır konmadığı takdirde bağımlılık yaratıyor. Aydınlatıcı bir yazı olmuş. Bloğunuzu yeni keşfettim. sizi takibe aldım bende bloğuma beklerim sizi :))
YanıtlaSilYeni nesil çocuklar çok şanssız bence 2 yaşında oğlum kreşe başlamak zorunda kaldı. Şuanda 5,5 yaşında anaokuluna gidiyor. Onu evden çıkarmak o kadar zorki.. çünkü nerdeyse 4 sene yaz kış okula gitmek zorunda kaldı.. Onun vicdan yükünüde maalesef ben taşıyorum. bazen şartlaro zorlasaydımda göndermeseydim diyorum ama artık iş işten geçti. Sizin sayfanızı yeni keşfettim.
Benimde bloğuma beklerim :)
http://mothers-dream.blogspot.com.tr/