Lohusa Kafası & Lohusa Sendromu-Minik Kelebeğin Annesi

20 Mayıs 2016 Cuma

Lohusa Kafası & Lohusa Sendromu

Lohusa Kafası & Lohusa Sendromu

Hemen hemen her taze annenin yaşadığı durum lohusa kafası , lohusa sendromu diye bir şey var . Her söylenenin sivri göründüğü , alınganlık durumunun tavan yaptığı , yeni bir hayata alışma sürecine çalışılan taze annenin farkında olmadan kabusu olarak ortaya çıkabilir . 

Bitmeyecek gibi görünen 9 aylık süreç bitti . İki kişi çıktığınız eve 3 kişi ya da 4 kişi döndünüz . Tarifi mümkün olmayacak kadar mutlusunuz , bakmaya bile doyamıyorsunuz . Ama  yorgun , endişeli ve duygusal olarak dengesizliklerin tam merkezinde gibisiniz .  Bebeğiniz hariç herkese uyuz olduğunuz , her kafadan bir ses çıkaran çevre halkınızı boğmak istediğiniz , 'bu bebek benim ,ben doğurdum annesi benim ' diye bağırmak istediğiniz bu 6 haftalık sürece lohusalık dönemi deniyor .  :)

Yeni doğum yapmış çoğu kadın , doğumdan sonraki  günlerde sinirlilik , üzüntü, ağlama isteği ve gerginlik gibi karmaşık duyguları yaşayabilir . Bu belirtiler , doğum ve sonrasında yaşanan hormonal dalgalanmalar , yorgunluk , uykusuzluk ve hayatta aldığınız en önemli sorumluluktan kaynaklanabilir . Bu ruhsal dalgalanmalar genellikle ilk haftadan sonra kaybolur . Bazen de 1-3 ay arası sürebilir .

 • Göğüslerde Hassasiyet  : Göğüsleriniz şişebilir ya da özellikle meme uçlarında ağrı ve sızlama hissedebilirsiniz . Diğer taraftan mastit de gelişebilir .

 • Kabızlık : İlk bağırsak hareketi için doğumdan sonra birkaç gün geçmesi gerekebilir . Eğer hemoroidiniz diğer adıyla basurunuz  var ise veya doğum vajinal yolla olmuş ve epizyotomi yani doğumda bir kesi  uygulanmış ise doğumdan sonraki ilk dışkılama hareketi ağrılı , can acıtıcı olması mümkün .


 • Epizyotomi : Vajinal doğum sırasında doğumu kolaylaştırmak için vajin çıkışına bir kesik yapılmış olabilir veya doğum sırasında bu bölgede yırtıklar oluşmuş olabilir. Epizyotomi veya yırtıklara konulmuş dikişler oturmanızı ve yürümenizi bir süre zorlaştırabilir. Öksürürken ve hapşırırken ağrı duyabilirsiniz.


 • Sıcak veya Soğuk Basmaları : Doğumla birlikte , vücudumuzda çok ciddi hormonal değişiklikler oluşur . Bu hormonal değişiklikler vücudunda bir yangın hissetirebilir ya da bir an da üşüme , titreme , çok fazla terleme olarak ortaya çıkabilir .

 • İdrar ve Gaita Kaçırma : Doğum sırasında, doğum kanalı çevresindeki kasların esnemesi sonucunda öksürünce , gülünce , hapşurunca  veya ıkınınca istemsiz idrar kaçırma ve bağırsak hareketlerinizde kontrolsüzlük yaşanabilir . Bu özellikle zor doğumlardan sonra daha sık görülmektedir .

 • Rahim Bölgesinde Ağrılar : Doğumundan sonraki günlerde de rahim kasılmaları devam eder . Bu kasılmalar özellikle bebeği emzirirken ve kanama kesici ilaç aldıktan sonra çok daha belirgindir .

 • Vajinal Akıntı : Doğumdan sonraki günlerde alışık olduğunuz regl kanamasından daha çok ve sıklıkla pıhtılar içeren bir kanama görülecek tabii bu kişiden kişiye bünyeden bünyeye değişiklik gösterebilir  . Bu kanama daha sonraki günlerde giderek azalacak , rengi giderek sarımsı bir tona dönecek  .

Lohusa sendromunun bana göre tek çaresi emzirmek . Kimseyi tınlamayın , söylenenleri kulak ardı edin . Bol bol emzirin , bol bol bebeğinizi koklayın , bebeğinizin uyuduğu her anda mutlaka dinlenip , uyuyun . 

Sendromunuz az , lohusalığınız dırdırsız , bol bebek kokulu bal gibi geçsin .  :)

Sevgiler .

6 yorum:

  1. Çok güzel dile getirmişsiniz lohusalığı. Şuan yazdığınız her kelimeyi yaşıyorum. Oğlum ağladıkça ağlayan, kocayı anneyi evden atası gelen,sürekli kabuslarla uyanan hem ağlayıp hem gülen deli bir lohusayım. Hayatımda yaşadığım en zor dönem, ama bir taraftan dabebeğime bakmaya doyamadığım ondan gözümü alamadığım en keyifli ve mutlu dönem.

    YanıtlaSil
  2. Kocayi niye evden atiyon ki :(

    YanıtlaSil
  3. Benim lohusalığım da öyle geçti, üstelik sütüm gelmek istemedi (esas bende baskı yaratıp beni üzen o oldu). Kimsenin anlayış göstermeyip her kafadan bir ses çıkması hiç de yardımcı olmuyor (hele kendileri emzirmedikleri halde size sürekli sütünüz gelsin diye 1001 tavsiyelerde bulunanlar). Bence taze annenin çevresi lohusa eğitimi alıp o anda neyi DEMEME ve YAPMAMA gerektiklerini öğrensinler...

    Paylaşım için teşekkürler <3

    YanıtlaSil
  4. hamileliğimi severek geçirdim 3-4 yaparım ama o lohusa evresi yokmu :) bir kadının en zor dönemi hepsi geçiyor gerçi de geçene kadar seni senden alıyor :)

    YanıtlaSil
  5. Cok dogru yerlere deginmissiniz.kaleminize saglik

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir yazi olmus. Annelere biraz anlayis göstermek ve zaman vermek gerekir bu dönemde.

    YanıtlaSil

blog tasarım
MİNİK KELEBEĞİN ANNESİ COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.