Çocuklarda Doktor Korkusu-Minik Kelebeğin Annesi

29 Şubat 2016 Pazartesi

Çocuklarda Doktor Korkusu

Çocuklarda Doktor Korkusu

Algılamaya başlayan her çocuğun maalesef doktor korkusu oluyor . Bizde Berrak'da yaşamadık değil . Ama zamanla ve konuşarak bu durumu aşmayı başardık . Bu korkuyu yenmek için detaylı bir şekilde evde doktorculuk oynadık . Ben onu muayene ettim . Sonra o beni muayene etti .
Yaklaşık 1,5 yıldır doktor kontrollerimiz o kadar rahat geçiyor ki doktordan güle oynaya çıkıyoruz . Artık doktora gittiğimizde kendi isteği ile muayene masasına oturuyor . 'Anne doktor amca bir şey yapmicak ki ağzıma bakıcak kulaklarıma bakıcak göbüşüme bakıcak '  diye gülerek uzunca bir cümle kuruyor . Ardından sıralıyor hemen . 'Anne ben doktor amcadan korkmuyorum' diyerek doktoru Halil Beyi öpüyor .  :)
Çocuğumuzun yaşı gerçekleri paylaşmak açısından oldukça önemli , 2-3 yaş arasında algılama ve mantıklı yorumlama yeteneği çok iyi olmadığından gereğinden çok açıklamalar ,  endişeye neden oluyor . Küçük çocuklara doktor abla-abinin beklediği , iyi durursa bir sürprizi olduğu söylenebilir. Yalan yok . Oyuncakçıya gidiyoruz deyip kandırmak ve doktora gitmek onun için büyük bir hayal kırıklığı olur . Senin doktoruna gideceğiz . Sonra da istediğin oyuncağı alırız mesajı çok daha gerçekçi bir yaklaşım olur . Sorarsa anlatın ama fazla detay korkutur , korkutabilir .
En sık yapılan hatalardan biri de çocuğu yetiştirirken uyarı olarak doktorları kesinlikle kullanmayın . Örnekle ; 'doktor amca kızar , iğne yapar ' ya da benzeri durumlarla korkutmayın . Çocuğumuzla ilgili diğer kişilerin de bu tür konuşmaları yapmaktan kaçınmaları gerekir. Doktor iyileştirmek , tedavi etmek için vardır .
Önemli bir konu da şu ki mümkünse gündüz uykusuna denk gelmeyen bir saati tercih etmek muayeneyi kolaylaştırır . Oyun oynarken doktorculuk oynayabilir . Doktorun korkulacak biri olduğunu düşünmemesini sağlayabilirsiniz .
Muayene sırasında üzerindeki giysiler tek kat olması muayeneyi daha da kolaylaştırır . Muayene masası korkutuyorsa en güvenli yer kucağınızdır. Ağlamıyorsa kucağınızda sakin bir şekilde tutup yapılacakları siz de tekrarlayabilirsiniz . Onu bir oyuncakla meşgul ederek dikkatini dağıtabilirsiniz . Yumuşak ve güven vererek konuşabilirsiniz .
Ancak ağlıyorsa onu sabitleyerek muayeneyi kolaylaştırıp doktorunuza yardımcı olabilirsiniz . Bunun için kollarının üzerinden kavramanız yeterlidir. Sadece boğaz muayenesinde kollarının üzerinden bir kolunuzla sabitleyip diğer elinizle de başını ortada tutmalısınız . Sağlık kontrolünden korkmayan çocuklar sağlıklarına önem veren bireyler olarak büyürler . Anne-babanın desteği ile doktor korkusu çözülür . En geç 4 yaşından sonra çocuklar sağlık kontrollerinde çok daha rahat olmaya başlarlar .

Sevgiler .

9 yorum:

  1. Ela bu konuda bize kök söktürüyor resmen :) hastane kapısına aracı bıraktığımız gibi başlıyor ağlamaya önlüklü kimi görse krize giriyor cocuk umarım zamanla çözülür evde de aslında en cok oynadığımız oyundur doktorculuk ama aşamadık gittik

    YanıtlaSil
  2. Sadece çocuklarda değil bende de var o korku :)

    YanıtlaSil
  3. Biz ilk oğlumda da aynı açıklamaları yaptık hiç ağlamamıştı. Çok rahat geçiriyorduk hep kontrolleri ama ikinci de sert kayaya çarptık sanırım. Neler neler söylüyoruz doktor da aynı şekilde neler yapıyor illa ağlamadan muayene olamıyoruz. Ama neyse artık zaten 4 'e de az kaldı. Bu da ağlaya ağlaya olsun artık napalım ;)
    Allah doktorlara muhtaç etmesin, sağlıklı günler dilerim...

    YanıtlaSil
  4. Gitmeden konusmak en iyisi. Doktorda cani yandiysa ya da kötü deneyimi olduysa korkuyor çocuklar. Anlayisla yaklasmak gerekir.

    YanıtlaSil
  5. Çocuklarda oluşan korkunun birinci sorumlusu bizleriz . İğne ile doktorla ve hatta ve hatta öğretmenle korkutmayı pek bi sever bizim toplum.

    YanıtlaSil
  6. En kötüsü de doktorla korkutmak sanırım.. Ve bu hata çokça yapılıyor.. Neyse ki oğlum kendi doktorunu seviyor da biz sıkıntı yaşamıyoruz o konuda..

    YanıtlaSil
  7. boy kilo ölçümlerinde bile sırılsıklam çıkıyoruz nasıl yapışıyor nasıl ağlıyor

    YanıtlaSil
  8. ben hastaneye girdiğimde o korku direk başlıyor :)

    YanıtlaSil
  9. Defne'den daha çok ben korkuyorum sanırım özellikle aşı ve iğnelerde:) gerçekten de çocugun doktor olmasını ve sizi muayene etmesini sağlamanız, hem ilaçlara olan negatif merakı gideriyor hemde doktor ve hastanelere daha olumlu gidebiliyorlar :)

    YanıtlaSil

blog tasarım
MİNİK KELEBEĞİN ANNESİ COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.