Bebek Topuk Kan Testi-Minik Kelebeğin Annesi

17 Ocak 2016 Pazar

Bebek Topuk Kan Testi

Bebek Topuk Kan Testi


Bebeğimizi kucağımıza aldığımız ilk gün endişelerimizin korkularımızın zirve yaptığı gündür . Bir de 72 saat içinde topuk kanı alınması gerektiğini öğrendiğimizde dudaklarımızı ısırdığımız , canının yanmasıyla ağlama sesini duyarken kulaklarımızı tıkadığımız , yok ben dayanamam babası girsin diye ağlayarak kendimi dışarı attığım gün olarak hatıralarımda .
Ama topuktan alınan bir kaç damla kan o kadar önemli ki , hayatına sağlıkla devam etmesi için , aslında küçük görünse de en önemli en erken tanı şansı .Topuktan alınan birkaç damla kanla yapılan tarama testleri , metabolizma hastalıklarını en kolay şekilde ortaya koyar .

Topuk testi nasıl yapılır ?

Bebeğin topuğundan birkaç damla kan alınarak özel filtre kağıdına damlatılır . Alınan örnek oda ısısında kurutulduktan sonra laboratuara  gönderilir . Halk arasında topuk kanı olarak adlandırılan bu testin asıl adı Topuk Testi .

Bebeğin kanı proteinli besin almaya başlamasından en az 24 saat sonra alınır . Beslenmeye başladıktan sonra test için gerekli maddeler oluşmaya birikmeye başlar . Topuk testi için en uygun zaman doğumdan sonraki 48 - 72 saat arasında yapılan testlerdir . Şüphe duyulursa 24 saat içinde bu test yapılır . Prematüre bebeklerde ise doğumdan sonraki  7. gün test yapılır .

Topuk kanında hangi testler yapılır ?

Metabolik hastalıkları  aynı zamanda hormon , enzim eksikliklerini ortaya çıkaran testler yapılır . 


Topuk testinde gözlemlenen hastalıklar ;

  • Konjenital Hipotiroidizm : Tiroid bezlerinin yetersiz çalışması . Yenidoğan bebeklerde hemen tanı koyulamadığı  için tiroid bezini uyaran hormon ölçülerek teşhis edilir . 
  • Feniketonüri : Doğuştan Fenilalanin hidroksilaz enziminin eksikliği sonucu gelişir . Bebek beslenmeye başladıktan sonra , Fenilalanin aminoasidi ve metabolitleri kanda birikir . Böylece zeka , nörolojik , beyin gelişim geriliğine sebep olabilir . Bu enzim eksikliği topuk testi ile belirlenir .
  • Biyotinidaz Eksikliği : Biotinidaz enzim eksikliği önemli fonksiyonlara sahip olan Biotin eksikliğine sebep olur . Bu durum teşhis edilmezse immün yetmezlik , egzema , saç dökülmesi , denge bozukluğu , işitme kaybı ve nörolojik komplikasyonlar oluşmasına neden olabilir .
  • Galaktozemi : Karaciğer büyümesi , böbrek yetmezliği , katarakt ve beyin hasarına neden olan Galaktoz-1 üridil transferaz enzim eksikliği ile oluşur . 


Sevgiler .




9 yorum:

  1. ayyy maşallah nazar değmesin yerim ben o ayakları <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler :) yenilmeyecek kadar büyüdü o ayaklar ;)

      Sil
  2. Biz dede tam tersi olmuştu. Babası dayanamamışti.

    YanıtlaSil
  3. Bir de bu işler var, doğmasını sabırsızlıkla beklerken, sonrasında aşılar falan var bir de ah ahh :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem de nasıl :)) doğmasını beklerken diye başlıyor ardı arkası kesilmeden çorap söküğü gibi devam ediyor :))

      Sil
  4. Ayy bizde çok kötü olmuştuk eşimle ama dediğin gibi çok önemli

    YanıtlaSil
  5. Ben girememiştim. Bir de bulamadılar, kan çıkmıyor çıtak çıtak ağlıyor. Girdim içeri bırak dedim ebeye. Ağlıyorum filan:))) şimdi bir güldüm düşününce:)))Canları bundan fazla yanmasın

    YanıtlaSil

blog tasarım
MİNİK KELEBEĞİN ANNESİ COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.