Bebeklerde Ek Gıda Dönemi-Minik Kelebeğin Annesi

9 Aralık 2015 Çarşamba

Bebeklerde Ek Gıda Dönemi

Bebeklerde Ek Gıda Dönemi

Her annenin bildiği gibi ek gıda dönemi hem biraz zorlu hem de çok önemli bir başlangıç , alışma ve devam sürecidir . Her bebeğin doğumuyla birlikte , ilk 6 ay boyunca  anne sütü alması çok önemlidir. Ancak 6.aydan sonra bebeğin demir ve enerji ihtiyacı artar . İlk 6 ay anne sütü bebeğin tüm besin ihtiyacını karşılarken , 6.ay itibariyle anne sütü , demir ve besin açısından zengin gıdalarla desteklenmesi oldukça önemlidir . Unutmayalım ki ek gıda anne sütünü tamamlayıcıdır .
Bebeğin yutma ve çiğneme fonksiyonlarının yavaş yavaş öğrenmesi geliştirmesi gerekmektedir . Bu nedenle en uygun zaman olan 6.ay itibariyle mutlaka ek gıdaya başlanmalıdır . Ek gıdaya başlanırken yoğurt , meyve püreleri , çok katı olmayan muhallebiler öncelikli başlanmalı , bebek bu geçiş dönemine alıştırılmalıdır  .
Ek gıdalar mutlaka bebek açken denenmeli , çok karıştırmadan her yeni gıda tek başına ve az şekilde denenerek başlanmalıdır . Besin değerlerinin korunabilmesi açısından cam rende kullanılmalı  , olabildiğince hijyenik şekilde hazırlanılmalıdır . Konserve , hazır muhallebiler , hazır meyve suları , püreleri , hazır çorbalar katkı maddesi içeren gıdalardan olabildiğince kaçınılmalıdır .
Hazırlanılan gıdalar oda ısısında en fazla 2 saat bekletilmeli , sonrasında buz dolabına konulmalıdır . Gıdalar dönüşümlü olarak başlanmalı , ek gıda listesi yapılarak alerjik reaksiyon tepkisi gözlemlenmelidir . Mama kaşıklarında uç kısmı sıcaklığa ve soğuğa duyarlı göstergesi olan , anne kendi ağzına götürmeden doğrudan bebeğe verebileceği bu mama kaşıkları tercih edilmelidir . Tuz , şeker ve baharattan asla ek gıdaya eklenmemelidir .
Ek gıda dönemine geçilen 5. ve 7. aylarda yarı katı gıdalar , tam buğdaydan unu ya da pirinç unu muhallebi , evde yapılan mayalanan günlük yoğurt ,meyve püreleri ile başlanmalı , alışma sürecine bağlı olarak sebzeler ile devam edilmelidir .Asla blender kullanılmamalı , çatalla iyice ezilerek sebze çorbaları  hazırlanmalıdır  . Böylece katı gıdaya geçiş dönemi kolayca sağlanabilir .
6. ve 8. aylarda çorbalarına iyice ezerek 1 çorba kaşığı yağsız dana kıyması eklenebilir . Sebzelerde ise havuç , patates , kabak , domates , ıspanak ilk dönem öncelikli olmalıdır . Protein açısından çok zengin olan yumurtanın sarısıyla başlanmalı , 1 yaşına kadar asla beyazı verilmemelidir . Yumurta yedirildikten sonra mutlaka alerjik reaksiyon gözlemi yapılmalıdır .
Beyaz peynir başlanmalı kesinlikle tuzsuz olmasına özen gösterilmelidir . Peynir olarak genelde labne ilk tercihler arasında . Kahvaltılara da besin açısından çok zengin olan ceviz dövülerek eklenmelidir . Taneli gıdalar verilmemeli , yemek yedirirken çok iyi gözlemlenerek dikkat edilmelidir .
8. ay itibariyle dana etiyle birlikte balık , tavuk da ek gıda dönemine eklenerek başlanabilir . Besin açısından çok zengin olan bal kabağı meyvelerine ve sebzelerine eklenebilir . Buradaki  yazımda da bahsettiğim gibi bal kabağı ek gıda döneminin incisidir.
Bebeğin gıdalara tepkisine tadını sevip sevmemesine göre değerlendirilip , sevmediği besin de ısrar ve zorlama da bulunulmamalıdır . Aradan bir süre geçtikten sonra tekrar denenmelidir . Her öğünde porsiyondan 1 kaşık fazla vererek porsiyonu genişletilmelidir .
Reçel ve baldan yani şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durulmalıdır asla verilmemelidir . Ve 1 yaşına kadar asla inek sütü verilmemelidir .


Sevgiler . 

4 yorum:

  1. İlk 6 ay anne sütü alan çocuklar daha az hasta oluyor:) Çok faydalı.Bu dönem büyüklerin aman su ver şekerli su ver şu meyve suyundan,yemeğin suyundan tatdır gibi önerilerini dinlemeyin:)

    YanıtlaSil
  2. Kısa yollarıma ekledim bile bu postu... öpüyorum canımm :)

    YanıtlaSil

blog tasarım
MİNİK KELEBEĞİN ANNESİ COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.