Güvenli Bağlanma-Minik Kelebeğin Annesi

7 Kasım 2015 Cumartesi

Güvenli Bağlanma



Güvenli Bağlanma


Pedagog Adem Güneş'i mutlaka herkes duymuş ve kitaplarını mutlaka okumuşsunuzdur . Pedagog Adem Güneş'i severek takip eder . Kitaplarını severek okurum . Ama 'Güvenli Bağlanma' adlı kitabını üzülerek söylemeliyim ki açıkçası çok beğenmedim hatta hiç beğenmedim . Okuyalı baya zaman oldu . Hatta tekrar okudum ve bu defa yarı da bıraktım .
Evet bazı kısımları doğru belki çok güzel ifade edilmiş , bu kişiden kişiye göre değişir . Kitapta yazılanların büyük bir kısmına asla katılmıyorum . Hatta o kadar çalışan anneleri suçlayıcı bir üslup var ki , o kadar kötü bir anlatım ki bu okurken kendimi çok ama çok kötü hissettim .
Ben 4 aylık kızımı bırakıp doğum iznim biter bitmez işe başlayanlardanım . Kim bırakmak ister ki  4 aylık bebeğini... Eşime destek ve daha iyi bir gelecek için çalışmak zorundaydım . 150 paket sütümü sağıp biriktirip , stok yaptım işe başlayınca bebeğim sütsüz kalmasın diye ve her gün iş yerinde sağdığım sütleri termosla eve taşıdım . Tam 1 yıl böyle geçti .
Adem Bey , güvenli bağlanmayı kitapta bebek ya da çocuğun 2 yaşına kadar anne babasıyla  birlikte yatmasına bağlamış . Ben açıkçası buna asla katılmıyorum . Bebeğin anne babayla aynı yatağı paylaşması , yanlarında uyuması taraftarı değilim .
Şöyle ki  olur ya uyku halindeyken bebeğimizi ezer , zarar veririz diye bir gün dahi yatırmadım yatağımıza . Yatırdıysam da onu izledim uyumadım , uyuyamadım . Berrak'ı her emzirme sonrası beşiğine yatırmayı tercih ettim ve asla yatar pozisyonda emzirmedim . Hep oturarak emzirmeyi tercih ettim .
Berrak 10 aylık olduğunda odasında yatırmaya başladım . Başarılı da oldum . Bu durum kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir . Ama ben asla çalışan annelerin çocuklarını ihmal ettiğini düşünmüyorum . Hatta çalışan annelerle çocuklarının çok daha güvenli bağlandığını düşünüyorum . Her bebek , her çocuk her şeyiyle birbirinden çok ama çok farklıdır diye düşünenlerdenim . Adem Bey , çalışan annelerin çocuğunu ihmal ettiğini , güvenli bağlanma problemi yaşadığını ısrarla belirtmiş  . Ve en sevmediğim 'FITRAT' kelimesini ısrarla vurgulayarak hemen hemen her cümlesinde kullanmış .
Bu kitabı okumak bana sadece kendimi suçlu hissettirdi ve okuduğuma pişman oldum desem yeridir . Güvenli bağlanmanın nelerle sınıflandırıldığını gördüm . Aslında güvenli bağlanma çok daha farklı , ben annenin duygularıyla ve davranışlarıyla alakalı olduğunu düşünüyorum .

Kitabı okudunuz mu ?

Kitap hakkında düşünceleriniz nedir ?

Sizce 'GÜVENLİ BAĞLANMA' nedir ?

Sevgiler.



                                                                                                                                                             

10 yorum:

  1. Ben okudum acikcasi begendim he yazdigi herseyi uygulamak imkansiz.bu devirde annelerin cogu calisiyor zaten.adem gunes uzman olarak sadece profosyonel tavsiye vermis ama uyup uymsmak bize kalmis ve uymadigimiz taktirde illaki cocuk anne babaya baglanamayacak diye birseyde yok.mesela dedigin gibi berrak gordugum kadariyla sana cok bagli babasinada oyledir eminim.aslinda adem gunesin demek istedigi cocugun sevgiye tok olmadi durumu.cocugun icinde bi sevgi boslugu olusmamali ki zaten berrakda bu yok hamzadada yok.oyle cocuklar yaptiklari tuhaf davranislarla kendilerini zaten belli ediyorlar.cocukdaki anormaliyi insan hemen fark ediyor.ya ice kapanik ya biseyler calan dikkat cekmeye calisan insanlar oluyorlar.yani bi sekilde o guvenli baglanma zedelendiginde cocukda farklilik oluyor.ya bu konu oturulup konusulcak guzdl bi konu aslinda. Ben sahsen cocugumla kendi aramda cok ozel ve guzel bir bag oldugunu dusunuyorum.he adem gunesin yazdiklarini uyguluyormuyum hayir.cunku ebeveyn olan biziz ve cocugumuzu en iyi biz taniriz.operim kuzum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım arkadaşım teşekkürler yorumun ve içimi ferahlattığn için :-*

      Sil
  2. Ayşecim bende dün sipariş verdim bu kitabı. Benim şartlarım uygundu çalışmaya ara verdim. Fakat her annenin bu şansı olmayabiliyor. O kadar çok övülen bir kitaptı ki okumak istedim. Bak şimdi bu açıdan bakıyorsa konuya biraz soğudum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kitabı oku bakış açısı kişiden kişiye göre değişir . Ama genelleme hoş değil dediğim gibi. :(

      Sil
  3. Bu kitabı okumayı çok istedim ama olmadi..Çocuğunuza sevginizi hissettirmeniz ve güven ortamı oluşturmak çok önemli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyamadım diye üzülme bence çok birşey kaybetmiş sayılmazsın boşa okumuş olmak gibi düşün canım evet kesinlikle sevgi ve güve içerisinde yetişen çocuklar var etmeliyiz aksi düşünülemez ;)

      Sil
  4. Anadolu pedagojisi terimini kullanan pedagog değil mi o? Ben güvenli bağlanma taraftarı olduğum halde nedense birkaç yazısını okuyup sevmemiştim, o dediklerinin hepsini kendi çocuğumda uyguladım çünkü erken doğmuştu ve bana "bu çocuk daha fazla ten teması ister" demişlerdi ama güvenli bağlanma çocuğu koynunda tutmakla olmuyor işte, sadece tensel temasla yakınlıkla olmuyor, tutarlı davranışla, özgüvenli örnek olmakla oluyor, onu da kaçırıyor bazı pedagoglar (bu adem bey de onlardan biri)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle sana katılıyorum Cerencim teşekkürler güzel yorumun için :-*

      Sil
  5. bende okudum bu kitabı aslında çoğu fikrini sevmiyorum ama bu kitabını okumuştum çünkü güvenli bağlanmaya önem veriyorum. ancak dediğin gibi benim için kötü bir kitaptı. anlattığı şeyler maalesef güvenli bağlanmayı karşılamıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nihancım kesinlikle sana katılıyorum ve bu kitapla ilgili düşüncelerimde yalnız olmadığımı görmek sevindirdi beni teşekkürler :)

      Sil

blog tasarım
MİNİK KELEBEĞİN ANNESİ COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.