Hazır kış yaklaşıyorken , kışın en çok kullanılan nebul ve nebülizatör kullanımı ile ilgili bilgilerimi siz annelere duyurmak istedim . Belki mutlaka bilen , duyan vardır .
Kış ayları geldiğinde hemen hemen her bebekli , çocuklu aile nebülizatörle tanışır . Bu durum öyle korkulacak bir durum değil ama nebul ilaçlarının dikkatli kullanılması gerekiyor .
Nebülizatör , ses dalgalarıyla ya da basınçlı hava ile sıvı haldeki ilaçları buhar haline getirip solunum yoluyla alınmasını sağlayan cihazdır .
Küçük bebek , çocuk ve yaşlılarda ölçülü doz verilemeyen astım hastalarına ilaçların etkili yoldan verilmesini sağlayan cihazdır . Nebülizatörde kullanılan ilaç formlarına nebul adı verilir .
Bebek , çocuklarda oluşan bronşit , bronşiolit vb. rahatsızlıklarda verilen nebul formu ilaçlar nebülizatör (solunum) yolu ile uygulanır .
Nebul formda olan ilaçlar kortizon içerdiği için , nebülizatörde uygulanırken çok dikkat edilmesi gerekiyor . Hem sağlık çalışanı olarak hem bir anne olarak üzülerek söylemeliyim ki çoğu sağlık çalışanı , nebul kullanımını anlatırken hastaları bu önemli konu da maalesef uyarmıyor .
Nebülizatör uygulanmaya başlandığı anda solunum aparatı , ağıza ve buruna doğru tutulmalıdır .
Gözlere ilaçlı havanın gelmemesine özen gösterilmelidir . Her nebul işlemi sonrasında bebek , çocuk ya da hastanın yüzü su ile 2-3 kez yıkanmalıdır .
Önemli bulduğum bu konuyu bilgim dahilince sizlerle paylaşmak istedim .
Sağlıklı günler . Sevgiler...
Benim yiğenimde küçücük kullanıyor. O kadar alıştı ki . Faydalı paylaşımın için teşekkürler. Emeğine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. Faydam olduysa ne mutlu . Sevgiler .
Sil