Herkesin bildiği bir bitki olan adaçayı halk olarak tüketmeyi çok sevdiğimiz , kış aylarının dostu diye bildiğimiz bitkisel bir çaydır .
Hatta günlük tüketilen siyah çaydan sonra en çok tükettiğimiz çay adaçayı da diyebiliriz . Ülkemizde halk arasında soğuk algınlığı , gribal enfeksiyonlar , mide şikayetleri , gaz problemlerinde oldukça sık kullanılır .
Adaçayına ismini veren 'Salvia' ismi Latincede iyileştirmek anlamına gelen 'Salvare' kelimesinden geliyor . Adaçayı yüksek dozda toksik madde içerir . Yüksek dozda alınan toksik madde çarpıntıya davetiyedir .
Eskiler hep adaçayıyla çocuk büyüttük dese de 3 yaş altı çocuklarda kullanımı oldukça sakıncalı . Bebekten , hamileden tutunda yaşlısına kadar bilinçsizce tüketilen bu çay maalesef ki ülkemizde dikkatsizce kullanılıyor .
Bir çok faydası bulunan bu çay dikkatsizce kullanımda ciddi sağlık problemleriyle karşılaşmak mümkün . İçerdiği östrojen sebebiyle hamileler de ve bebeklerde kullanımı oldukça riskli . Rahimdeki kasları uyarması sebebiyle hamilelerde düşük tehdidi . Emziren annelerde anne sütünü azaltıcı etkisi mevcut .
Kan basıncını ve buna bağlı tansiyonu yükseltiyor . Epilepsi hastalarında kullanılması da oldukça riskli .
Bunların dışında dikkatli kullanımda ciddi anlamda faydası da var . Menopoz sıkıntılarını azaltıyor . Kendimden örnekle menstürasyon dönemi tüketildiğinde adet söktürücü özelliği ile o dönemin rahat atlatılmasını sağlıyor . Sindirimi kolaylaştırır . Toksin atımına yardımcı olur .
Sevgiler .
Emziriyorum ve dün akşam koca kupa adaçayı içtim. Uyarın için teşekkürler canım
YanıtlaSilEyvah ! Ayy o kadar sevindim ki yorumunu görünce isabet olmuş nerdeyse aman dikkat bol bol rezene iç canım sen ;)
SilÇok faydalı bir yazı olmuş canım. Bilgiler için teşekkürler :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler . :)
Silevet yazdıkların çok doğru canım daha bugün hamile bir arkadaşımı uyardım bitki çaylarını içmeden önce araştırmakta fayda var.
YanıtlaSilİyi ki uyarmışsın Gülşahcım . Kesinlikle araştırılmalı .
SilBitkisel çayları ve ürünleri doktora danışmadan kullanmamak gerek. Her bitki, herkes için masum ve faydalı olmayabilir.
YanıtlaSilKesinlikle öyle ama bizim insanımız böyle . :)
SilSade olarak adaçayını bir türlü sevemedim. O yüzden diğer bitkilerle karıştırarak tüketebiliyorum. Faydalı bilgiler için teşekkürler. emeğine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilÇok teşekkürler .
SilHamileyken içmiştim ama tadını sevmediğimden Allahtan abartmamışım. Bilgiler için teşekkür ederiz.
YanıtlaSilBen teşekkür ederim . Sevgiler .
SilBen teşekkür ederim . Sevgiler .
Silblogunuzu takip ediyorum. Benim blogumada gelirseniz çok sevinirim.. :))
YanıtlaSilhttp://setenayileguzellik.blogspot.com.tr/
Yazının sonu benim işime yarıyor. Teşekkür ederim paylaşım için
YanıtlaSilRica ederim faydam olursa ne mutlu ;)
SilEvde yeşil çay, bir de kiraz sapı ve mısır püskülü şeyleri var. Bundan da alayım bari, sindirimi kolaylaştırması ve toksinlerin atılmasına yardımcı olması güzel. Olumlu-olumsuz yönleriyle anlatmanız iyi olmuş. Teşekkürler.
YanıtlaSilÇok teşekkürler :)
SilBen bahçede yetistiriyorum. Kisin asiriya kaçmadan tüketiyoruz. Menopoz baslangicinda oldugum için faydasi bile oluyor.
YanıtlaSil