Ödediği ücret için atar yapan , sıra da bekliyorum diye atar yapan , reçetede protokol numarası yok geri hastaneye dönüp işlem yaptırmanız gerekiyor dediğimizde atar yapanlar , ilaç elimizde kalmadı depo kapandı dediğimizde atar yapanlar , reçetesiz satılmayan ilaçları reçetesiz almak isteyen hastalara açıklama yapıp reçetesiz satamayacağımızı söylediğimizde ki gördüğümüz tepkiler , reçetesiz antibiyotik satmıyoruz dediğimizde gördüğümüz tepkiler , neden bu kadar muayene ücreti ödüyorum diye atar yapanlar vs. vs......
Eczaneler medula sistemine bağlı çalışan ve reçeteyi girdiğimiz anda hastaların ödeyeceği tutar , otomatik çıkan devlete bağlı provizyon sistemiyle çalışan yarı resmi kurumdur .
Eczanelerde yaşanan en büyük sorunlardan birisi muayene ücretleridir . Bir diğer sorun ise ilaç farklarıdır .
Devlet hastanelerinde hasta ayrıca para ödemez. Ancak tamamen de bedava değildir. Birinci basamak dışındaki devlet hastanelerinde , tedavinin bedeli olmamakla beraber sabit bit tutar olan muayene katılım bedelidir .
Ödediğiniz 12 TL para muayene katılım payıdır. Muayene katılım payı, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için, sağlık hizmeti sunan kurumlara gidildiğinde genel sağlık sigortalı (GSS) ve hak sahipleri tarafından ödenecek sabit tutardır . Tedaviye göre değişmez. Sadece gidilen sağlık tesisine göre tutarı değişir. Birinci basamak sağlık hizmeti sunucularında yapılan hekim ve diş hekimi muayenesinde katılım payı yani muayene ücreti yoktur. Ancak bunların dışındaki tüm devlete ait sağlık kuruluşlarında (Hastane, eğitim araştırma hastanesi, üniversite hastanesi gibi) 5 TL , özel sağlık kuruluşlarında 12 TL muayene katılım payı alınır.
Özel hastane acil servisleri ve hastane, eğitim araştırma hastanesi, üniversite hastanesi acil servisleri ' Yeşil Alan Muayenesi' diye bir uygulama mevcut olup , hastanın sağlık durumu aciliyetine göre değerlendirilip , acil durumu olmayan hastalardan normalde alınan muayene ücretleri sisteme yansır ve eczanelerde bu ücretler tahsil edilir.
Bu muayene ücretleri SGK 'nın kasasına girer , eczaneler muayene ücretlerini tahsil eden bir araçtır sadece .
Herhangi bir sağlık kuruluşunda muayene olmanız durumunda sisteme kaydınız yapıldığı anda muayene ücretiniz o gün ki reçete bedelinize eklenir . Bu muayeneye bağlı düzenlenen reçetenizi almak için eczaneye başvurmadığınız için o anda muayene ücreti alınmamış oluyor. Fakat bu ücret bir sonraki reçetenizi eczaneye almaya gittiğinizde bir önceki muayene ücreti de görünüyor. Hastane, eğitim araştırma hastanesi, üniversite hastanelerinin birinden randevu aldınız ama diyelim ki gidemediniz , o gün ki muayenenizi iptal etmediğiniz için muayene ücreti sistemde asılı kalıyor ve ödüyorsunuz .
Bu şekilde muayene ücretleri sistemde birikebiliyor .
Diyeceğim o ki size hizmet veren insanlara karşı özellikle nöbetlerde daha anlayışlı olun , çünkü onlar prosedür ne ise onu uygulamak zorunda olan emir kulları . Anlayışla ve sabırla size gecenin bir vaktinde hizmet verip , yardımcı olan insanlara karşı agresif davranmayın .
Hepimiz insanız nihayetinde , birbirimize anlayışlı davranmalıyız . Bütün her şeyi kolaylaştıran anlayış , hoşgörüdür .
Biz eczaneler , sevgili eczacılarımız ve meslektaşım eczacı teknisyeni arkadaşlarım siz sevgili hastalarımıza en iyi şekilde hizmet sunmak , yardımcı olmak için varız .
Sevgiler...
Bilgilendirmeler için teşekkürler...
YanıtlaSilFaydam olursa ne mutlu :) sağlıklı günler dilerim..
Sil