Normal Doğum mu Sezaryen mi ?-Minik Kelebeğin Annesi

19 Mart 2015 Perşembe

Normal Doğum mu Sezaryen mi ?

Normal Doğum mu  Sezaryen mi ?

Normal doğum 40. hamilelik haftasını doldurmuş olan,bir fetusun rahim dışına zarlar ve plasentasıyla atılmasıdır.Sezaryen ise bebeğin anne karnından cerrahi müdahale ile dünyaya getirilmesidir.Günümüzde pek çok kadın çeşitli nedenlerden sezaryenle doğumu tercih ediyor.

Önemli olan doktorunuzun tavsiyesine uymanızdır.Vücut yapınız, bebeğinizin kanala yerleşme durumu, yaşınız gibi şeyler doğum şeklini belirleyen faktörlerdendir.Hiç bir sorun gözükmüyorsa,anne ve bebeği riske edecek bir durum yoksa elbette ki en iyisi normal doğum yapmaktır.Kadının leğen kemiğindeki doğumal veya sonradan olmuş deformiteler, ileri derecede kalp hastalıkları, doğum masasında pozisyon almasını engelleyecek fiziksel kısıtlamalar ile, bebeğin çok iri olması , ileri derecede gelişme geriliği olması ve doğumların %96 sında olduğu gibi baş gelişi ile değil, yan, makat veya ayakları ile doğum kanalına girdiği durumlar sezaryen gerektiren bebeğe ait durumların başında gelir.Doğum sancısı süresi 36 saatte kadar sürebilir,zaten bebek doğunca ağrı sancı bitmiş oluyor.
Normal doğumun en önemli iyi yanlarından biri doğumdan sonra ertesi gün veya bir kaç gün içinde günlük hayatımıza dönebilmemizdir.Normal doğumda hastanede kalış süreniz kısadır, bebeğinizin sağlığı akciğerleri için de normal doğum daha iyidir.Normal doğumun dezavantajları ise rahimde sarkma ve idrar kesesinde sarkma olabildiğinden idrar kaçırma sorunlarıyla yüz yüze kalabilirsiniz.
Sezaryen ise mecbur kalınmadıkça, doktorunuz zorunlu görmedikçe tavsiye edilecek bir yöntem değildir.Normal doğumda acı çekmekten korktuğunuz için sezaryen düşünüyorsanız, emin olun sezaryenden sonra daha çok fazla acı çekeceksiniz.Normal doğumda daha az acı hissetmek isterseniz epidural ile normal doğum yapma olanağınız vardır.
Sezaryenden dolayı bir süre yatmak zorunda kalacaksınız,ameliyat geçirmiş olduğunuzdan için zaman zaman ağrılarınız sızılarınız olacak.Sezaryen sonrası hastanede kalma 3-4 günü bulup,günlük yaşantınıza dönmeniz  1 haftayı bulabiliyor.Sezaryen doğumda batın bölgesinde en tehlikeli organların bulunduğu  bölge 7 kat kesilmektedir ve ameliyat yerinin enfeksiyon ihtimali,yaranın geç iyileşme ihtimali sezaryenin dezavantajlarındandır.

Normal doğumun hem anne hem de bebek için sezaryenle doğuma göre avantajları çok daha fazla! Normal doğum sonrasında anne birkaç saat içinde normal yaşantısına dönüp, çok kısa sürede bebeğini emzirmeye başlayabiliyor. Annenin gebelik öncesi yaşantısına kavuşmasını çabuklaştıran normal doğumun hemen sonrasında annenin vücudunun özellikle karnın eski haline dönmesi de sezaryene oranla daha iyi ve çabuk oluyor.
Doğum yapar yapmaz bebeğini kucaklayabilen ve emzirebilen annenin, hem bebeğinin doğumuna aktif olarak katkıda bulunmuş olmanın verdiği mutluluk ve özgüven, hem de bebeğiyle çok daha çabuk kurduğu o özel bağ şüphesiz yaşamının en keyifli anlarından biri haline geliyor.
Normal doğum sırasında bebeğin kemik kanaldan geçip  normal doğarken göğüs kafesine oluşan baskı, bebeğin akciğerlerindeki sıvının çok büyük kısmının boşalmasına ve nefesini daha rahat almasına neden oluyor.
Sezaryende bu durum söz konusu olmadığından, sezaryenle doğan bebeklerde ‘yeni doğanın geçici takipnesi’ ve ‘ıslak akciğer’ adı verilen solunum sıkıntıları normal doğuma oranla 5 kat daha sık görülüyor. Bu tür solunum sistemi problemlerini, normal zamanından önce, isteğe bağlı ‘elektif’ sezaryen ile doğurtulan ve bir bakıma doktor ve hastanın ortaklaşa hatası olarak prematüre dünyaya getirilmiş bebeklerde daha sık rastlanabiliyor.

Şöyle de bir durum var ki ;

Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin vücutları, sezaryenle doğanlara göre daha güçlü bakteriyel korumaya sahip,bağışıklık sistemleri daha kuvvetlidir.Yapılan bir araştırmaya göre sezaryenle doğan bebekler,doğum kanalından geçerken bebeklerin aldığı yararlı bakterilerden mahrum kalıyorlar ve astım gibi alerjik hastalıklara daha fazla yakalanıyorlar.Daha önce yapılan araştırmalarda da, sezaryenle doğanlarda gıda alerjisi gelişme riskinin normal yollarla doğanlara oranla iki kat fazla olduğu belirlenmiştir.
Şahsen ben bilerek,isteyerek ve doktorumu normal doğum taraftarı diye seçen biri olarak,aynı zaman da normal doğum yapmış biri olarak,normal doğum taraftarıyım.Doğumdan en geç 20 dakika sonra ayaktasınız,hareket kısıtlılığınız yok,acınız ağrınız yok denecek kadar az.Bebeğinizle birebir siz ilgilenebiliyorsunuz.

Korkmayın korkulacak hiçbir şey yok,nefes egzersizleri yapın.
Hamileliğinizin gidişatı normal ise,normal doğumun güzelliklerini yaşayın,her şeyin normali güzeldir.
Bir sonra ki yazımda ayrıntılı doğumumu yazacağım.

Sevgiler :)



2 yorum:

  1. Bilgilendirici bir post olmuş , Normal doğum ile olan çoçuklar daha zekalı oluyormuş sanırım bilmiyorum ama ne kadar doğru

    YanıtlaSil
  2. Sezaryenle doğan bebeklerin ileriki yaşlarında astım ve alerjik hastalıklara yakalanma riski, diğerler bebeklere göre 5 kat daha fazladır ki normal doğum çocuğun bağışıklık sistemini güçlendiriyor.Bir de o anı yaşamak dünyaya canından can getirmek ve en önemli seyircisi olmak aynı zamanda en önemli göreve sahip olmak bambaşka bir duygu...

    YanıtlaSil

blog tasarım
MİNİK KELEBEĞİN ANNESİ COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.