2 Yaş Sendromu Hoşgeldin-Minik Kelebeğin Annesi

30 Mart 2015 Pazartesi

2 Yaş Sendromu Hoşgeldin

 
            2 Yaş Sendromu Hoşgeldin

2 yaş sendromu diye sendrom varmış , biz de şu dönem yaşayarak öğreniyoruz . :)
Bu dönemlerin ilki yaklaşık 18 ay ile 30 ay arasındaki dönemdir. 2 yaş döneminin en önemli değişimi çocuğunuzun yeni kazandığı bağımsızlık ve yeterliliktir . İki yaş dönemi hem çocuklar hem ebeveynler için oldukça zor ama yepyeni bir deneyim süreci .
Bu süreçte,onlara ve gelişme motivasyonlarına biraz daha güvenmenize ihtiyaçları var.Bunun bir öğrenme süreci olduğunu unutmayın ve çocuklarınıza deneme,yanılma , öğrenme fırsatını verin . Çünkü bu onları hayata hazırlamak için yapabileceğiniz en güzel şey .
Çocuk veya mükemmel çocuk ; anne babanın her dediğine uyum gösteren çocuk demek değildir. Çocuklar bazı dönemlerde gelişimsel özelliklerinden dolayı , anne babalarının isteklerine karşı çıkabilir , kendi istekleri doğrultusunda davranmak konusunda inatçı olabilirler .
Aslında her çocuk karakteriyle doğar . Her çocuk kendine özgü özelliklerle dünyaya gelir ve büyüdükçe bu özelliklerine göre kişiliği gelişir . 0-1 yaş arasında geçen dönemde çocuğun ruh hali , o andaki fiziksel ihtiyaçlarına ve anne-babasına göre şekillenir . Yani istekleri çoğunlukla fiziksel genel ihtiyaçlarının giderilmesi yönündedir ve bu ihtiyaçlarının giderilmesinde elbette ki anne babasına %100 bağımlı durumdadır . Ayrıca duygularını yaşarken anne babaya bağlıdır . Anne gülümsediğinde o da gülümser , anne kaygı ve telaş içerisinde ise , bebek de onunla birlikte kaygı ve telaş duygusunu yaşar , anne bir şeye şaşırdığında bebek de şaşırır , anne ağladığında bebek de ağlar . Bebeğin duyguları annenin duygularının bir aynası gibidir .
1 yaşından sonra bebek bazı alanlarda hızla gelişir ve bazı şeyleri anneye ihtiyaç duymadan kendi başına yapmaya başlar . Buna en güzel örnek yürümeye başladığı andan itibaren gözlenebilir . Bebek bağımsız yürümeye başladığında , annenin onun elinden tutmasına ve onu yönlendirmesine giderek daha az ihtiyaç duyar . Böylece kısacık yaşamında ilk kez , kendi istediği yönde yürümek ister ve annenin onu sınırlandırmasına itiraz etmeye başlar . Bu dönem ; gelişimin çok hızlı olduğu , hem anne hem de bebek açısından çok heyecanlı bir dönemdir . Bebek artık annenin isteklerine “HAYIR” demeye başlar ve kendi seçimini kendi yapma konusunda inat eder . Bu dönemin en belirgin özelliği bebeğin artık her şeye itiraz etmesi ve “HAYIR” sözcüğünü çok sık kullanmasıdır .
Bu dönemde çocuğun değil , anne babanın tutumlarının değişmesi gerekir . Öncelikle anne babanın bu dönemin geçici bir dönem olduğunu , çocuğun göstermekte olduğu olumsuz davranışların nedeninin aslında çocuktaki gelişmenin bir sonucu olduğunu kabul etmesi gerekir . Anne-babanın kendi dediğini yaptırmak için ısrar etmeleri ve bu nedenle çocuğu cezalandırmaları , baskı uygulamaları durumu daha kötü bir hale getirebilir .
Ağlamalarını kullanıp her istediklerini yaptırmaya çalışabilirler.Çocuk istediği bir şey olmadığında veya bir şeyi yaptırmak istediğinde şiddetle ağlayabilir , kendisini yerden yere atabilir , oyuncakları atabilir , anneye babaya vurabilir , hatta bazen kendisine zarar vererek isteğini yaptırmaya çalışır .
  • Ağlayarak ,tepinerek , kendisine veya size zarar vererek istediği şeyi elde etmesine asla izin vermeyin .
  • Bu şekilde davrandığında görmezden gelin , mümkünse yanından uzaklaşın , susmasını bekleyin , bu sırada onunla konuşmaya , onu susturmaya , sakinleştirmeye çalışmayın .
  • Sustuktan sonra onunla konuşabilir , ilgi gösterebilirsiniz .
  • İstediği şey olabilecek ve makul bir istekse ağlamaya , tepinmeye başlamadan isteğini yerine getirin , her şeyi ağlayarak isteme davranışı yerleşmesin .
  • Hayır dediğiniz şeyleri gözden geçirin , hayırları olabildiğince azaltmaya çalışın , seçenekler sunmak daha çözüm sağlayıcı olur .

2  yaş sendromunuz şimdiden hayırlı sabrınız bol olsun .  :)

Sevgiler .  :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

blog tasarım
MİNİK KELEBEĞİN ANNESİ COPYRİGHT © 2014 TÜM HAKLARI SAKLIDIR.BLOGUMDA YAYINLANAN YAZILARIN VE RESİMLERİN İZİNSİZ KULLANILMASI 5846 SAYILI FİKİR VE SANAT ESERLERİ YASASINA AYKIRIDIR.